web mail
formulare
Start Harta Istoric Aleși locali Organigrama Cultură Sănătate Proiecte investiții Carieră Contact

BISERICA REFORMATĂ

Biserica Reformată din ORĂȘTIE a fost construită în secolul al XIII-lea în stil gotic, împreună cu zidul cetății care înconjoară curtea bisericii, și este declarată monument istoric. Inițial a fost biserică romano-catolică, iar în epoca Reformei, aproximativ în anul 1560, a devenit reformată împreună cu parohia.

Despre întemeietorul, respectiv constructorul bisericii nu există documente, dar se presupune că a fost biserică episcopală de sine stătătoare, crucea episcopală găsită în interiorul bisericii pare a dovedi aceasta; presupunerea se sprijină în parte și pe faptul că ordinul călugărilor franciscani a avut și are și în prezent biserică și mănăstire proprie.


Biserica Reformată - interior

În timpul cotropirii turcești din anul 1479 orașul a suferit distrugeri, iar biserica a fost avariată simțitor, partea dinspre apus fiind distrusă în întregime. Partea dintre nava mică estică și turn a fost reconstruită și luată în posesiune de către enoriașii reformați. Așa se explică faptul că în orașul care a fost o fortăreață săsească, biserica a trecut în proprietatea reformaților unguri, iar sașii au primit lângă biserică o încăpere destinată a fi sacristie sau navă laterală. Această încăpere a fost folosită drept biserică de către sași până la construirea bisericii lor în jurul anului 1800.

Biserica reformată a fost renovată de mai multe ori, prima renovare fiind cea menționată anterior și a avut loc imediat după epoca Reformei. O altă renovare mai substanțială a fost cea din anul 1631 care s-a executat cu sprijinul financiar al principelui. În anul 1752 biserica a fost renovată din nou, tot atunci s-a construit un turn probabil la 7 metri distanță către apus față de turnul actual, fiind posibil ca nava mică estică existentă astăzi, pe vremuri să fi fost întregită cu o navă mare de aproximativ 17 m, dar care a căzut victimă devastărilor.

Cutremurul din anul 1839 a avariat atât turnul cât și biserica. Partea dintre nava mică actuală și turn nu s-a mai renovat, considerându-se că nu mai merită o asemenea intervenție. Ca urmare a fost construită în locul acesteia, în anul 1844, nava vestică legată de turnul actual fără a avea un anumit stil, scurtându-se astfel biserica cu aproape 7 m. Turnul vechi deteriorat a fost demolat, iar materialele de construcție recuperate împreună cu clopotele distruse au fost împărțite între comunitățile maghiară și săsească. Tot atunci, sașii au ridicat un turn aparte la biserica lor, care se afla deja în curs de construcție. Turnul a fost terminat, în forma actuală, doar în anul 1893.


Vedere a părții de nord

Ultima renovare a fost executată de către comunitate în anul 1936, costurile legate de aceasta fiind acoperite din fonduri proprii. Cu această ocazie a dispărut complet caracterul gotic al bisericii; sistemul de acoperământ gotic înalt a fost coborât, iar înălțimea zidurilor a fost micșorată. Sistemul de acoperământ și arcadele au fost transformate în întregime. Au rămas nemodificate doar coloanele de sprijin exterioare. Tot cu această ocazie s-a despărțit nava vestică de cea estică printr-un zid prevăzut cu ușă de comunicare, nava vestică fiind amenajată ca sală de consiliu și pentru rugăciuni. În această parte a bisericii s-a construit strana, iar orga care până la această dată se afla la capătul estic, a fost mutată aici.

La intrarea principală aflată în partea de nord a bisericii și în stânga acestei intrări se pot vedea bine niște nervuri și console în stil gotic. Coloanele de sprijin exterioare sunt în stare bună. În partea de sud a bisericii se găsește o porțiune de zid în stil gotic, stilul în care s-a construit inițial biserica. În spatele acestei porțiuni de zid s-a păstrat probabil un sanctuar, care a fost descoperit cu ocazia ultimei renovări. Tot aici este așezată și o piatră cu o cruce episcopală.

În partea de sud, în punctul unde se leagă partea veche a bisericii cu cea construită ulterior, există un mic turn prevăzut cu scări în formă de spirală, care a fost înzidit doar în anul 1936. Foișoarele acestui mic turn dovedesc stilul gotic inițial al bisericii reformate. În partea estică a porțiunii noi a bisericii este înzidit un basorelief, care a fost monumentul funerar al celui de al doilea preot al bisericii, Kecskemeti Buzas Janos. Monumentul funerar datează din anul 1612. În sala de consiliu se află monumentul funerar al preotului Bodola Karoly.

Masa Domnului și coroana amvonului precum și placa ce susține această coroană sunt executate manual, fiind mai vechi de 100 de ani și stârnesc admirația vizitatorilor. Orga este construită în jurul anului 1910, fiind prevăzută cu pedală și două manete pentru schimbarea registrului.

Inițial, din biserică porneau tuneluri spre nord și sud, dar care astăzi nu mai sunt practicabile.

Terenul pe care se află biserica este împrejmuit printr-un zid de apărare construit în secolul al XIII-lea, zidul fiind monument istoric și ocrotit ca atare. Zidul este prevăzut cu câteva bastioane iar boltirile ieșirilor sunt bine vizibile.

Biserica reformată deține și o bibliotecă cu cărți în limba maghiară, tipărite la Deva, Hunedoara, Orăștie etc.

În prezent comunitatea reformată maghiară din Orăștie numără aproape 200 de enoriași, aceștia fiind păstoriți de către preotul paroh reformat Sipos Szabolcs Attila.

Biserica găzduiește slujba religioasă în fiecare duminică și cu ocazia sărbătorilor religioase. Pe timpul iernii slujbele au loc în sala de consiliu, iar vara ele se țin în sala mare. Mai au loc comemorări religioase de Ziua Mamelor, care este sărbătorită în prima duminică din luna mai, și de Ziua Reformei, care se aniversează la fiecare 31 octombrie începând cu anul 1517 d.H. și este sărbătorită împreună cu frații din cultul evanghelic.

Acum biserica necesită reparații și renovări și are nevoie de sprijin material și financiar în vederea realizării acestora, ultima renovare având loc în anul 1936.

(Istoricul Parohiei Reformate din Orăștie)

© 2003-2013 Primăria Municipiului Orăștie -> Realizatori