web mail
formulare
Start Harta Istoric Aleși locali Organigrama Cultură Sănătate Proiecte investiții Carieră Contact

Sărbători și festivaluri locale

1. "O sărbătoare de suflet și apreciere" - acțiune prin care Primăria și Consiliul Local Orăștie premiază familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie neîntreruptă. Primăria Orăștie este prima instituție din România care a inițiat o astfel de manifestare.

2. "Maialul" orăștian - inițiat în secolul al XIX-lea, de către Reuniunea Meseriașilor din Orăștie, "maialul" a fost și este o serbare câmpenească, de joc și voie bună, prin care este salutat cel mai frumos anotimp, primăvara. "Maialul" are loc anual, în ultima duminică a lunii mai și adună pe platoul "Poienița", la ieșirea din Orăștie înspre Deva, sute de oameni. Spectacolul în aer liber, organizat de "maial", se întinde până seara, târziu. pe scenă evoluează soliști de muzică ușoară și populară, dansatori, ansambluri folclorice, totul culminând cu un foc de artificii care luminează cerul către orele 22.00.

Pentru cei mici, deliciul acestei serbări îl constituie "jocurile maialului", organizate de Consiliul Local al Copiilor Orăștie, veritabile concursuri dotate cu premii. Organizatori principali: Primăria și Consiliul Local Orăștie, Casa de Cultură Orăștie, Despărțământul ASTRA Orăștie.

3. Sărbătoarea Dacilor - manifestare de tradiție la Orăștie, Sărbătoarea Dacilor se desfășoară anual, la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Ea cuprinde: jocuri sportive (jocurile dacilor), spectacole și concerte de muzică populară și ușoară, foc de artificii. Loc de desfășurare: Piața Cetății.

Ca fapt divers, în anul 2006, cu ocazia "Sărbătorii dacilor", Orăștia a încercat să intre în Cartea Recordurilor prin pregătirea celei mai mari colive din istorie, destinată comemorării regelui Decebal. un an mai târziu, în același context, a avut loc dezvelirea oficială a monumentului SEMN DACIC, care poate fi văzut la intrarea în Orăștie dinspre Deva.

4. Ziua Recoltei - Serbarea constă în organizarea unor expoziții, constând în diferite obiecte și figurine confecționate de copii și având ca materie primă legume și fructe. Ziua se încheie cu un spectacol în aer liber. Loc de desfășurare: Piața Cetății.

Organizatori principali: Primăria și Casa de Cultură Orăștie.

5. Festivalul folcloric "Tudorică Muntean" - festival concurs rezervat soliștilor și instrumentiștilor tineri, aflați pe calea afirmării. Loc de desfășurare: sala de spectacole a Casei de Cultură.

Concursul își propune, în primul rând, să descopere noi talente ale muzicii populare din zona Orăștiei. El se desfășoară pe secțiuni de vârstă, iar prestația participanților este monitorizată și judecată de un juriu de specialitate, după ce, inițial, candidații au trecut prin preselecție.

6. "A căzut o frunză-n calea ta !" - serată de romanțe la care participă soliști din județul Hunedoara. Loc de desfășurare: Casa de Cultură, "sala oglinzilor".

Organizator: Casa de Cultură Orăștie.

7. Concertul extraordinar de colinde - spectacol de gală, organizat de Casa de Cultură, în preajma Sfintelor Sărbători de Iarnă, cu participarea unor soliști de muzică populară din țară. Loc de desfășurare: sala de spectacole a Casei de Cultură.

8. "Personalități și evenimente orăștiene" - simpozion dedicat unor personalități locale ale culturii, muzicii, literaturii, artei, tehnicii etc.

Organizat de Primărie, Consiliul Local și Biblioteca Municipală Orăștie, în colaborare cu Despărțământul ASTRA și Casa de Cultură Orăștie, simpozionul se desfășoară anual, în toamnă (octombrie), la sala de ședințe a C.L. Orăștie. În cadrul lui, sunt prezentate comunicări și referate despre viața și activitatea unor oameni de seamă ai Orăștiei, au loc proiecții de filme documentare și chiar lansări de carte.

9. Festivalul de Muzică Sacră "Cu noi este Dumnezeu" - anual, acest festival reunește formații corale de valoare din toată țara. Loc de desfășurare: Biserica Ortodoxă "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" (Catedrala Ortodoxă).

Organizatori: Primăria și C.L. Orăștie, Protopopiatul Ortodox, D.J.C.C.P.C.N. Hunedoara, Casa de Cultură Orăștie.

10. Festivalul Interjudețean "Călușerul transilvănean" - festival concurs, cu participarea unor cete călușerești din mai multe zone ale țării. Loc de desfășurare: sala de spectacole a Casei de Cultură.

Festivalul se desfășoară pe parcursul a două zile. În prima zi, are loc competiția propriu-zisă, desfășurată pe scena unui cămin cultural, a cărui locație se stabilește din timp de către organizatori (în fiecare an, câte o comună hunedoreană este gazda primei zile de festival). A doua zi, pe scena Casei de Cultură din Orăștie (locație consfințită), are loc spectacolul de gală al festivalului călușeresc.

În anul 2008, Festivalul Interjudețean "Călușerul transilvănean" ajunge la ediția cu numărul 40.

Organizatori principali: D.J.C.C.P.C.N. Hunedoara, Casa de Cultură Orăștie.

© 2003-2013 Primăria Municipiului Orăștie -> Realizatori