web mail
formulare
Start Harta Istoric Aleși locali Organigrama Cultură Sănătate Proiecte investiții Carieră Contact

BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ ORĂȘTIE


Biserica greco-catolică "Sfântul Ilie Tezviteanul"

La 1698, Transilvania trecea prin frământări politico-religioase, iar biserica românească nu făcea parte din cultele recunoscute, fiind numai tolerată. Românii erau obligați să renunțe la ritul Bisericii - fiind contrar concepțiilor reformate - să recunoască între Sfintele Taine numai Botezul și Cina Domnului, să elimine cultul Sfinților, icoanelor, ceremoniile de la înmormântare și cu deosebire să învețe Catehismul calvinesc.

Pe baza hotărîrii aduse la sinodul din februarie, la 21 martie 1697, s-a redactat declarația prin care Biserica pravoslavnică românească din Transilvania se unește cu Biserica Romei:

"Noi Teofil cu mila lui Dumnezeu episcopul Bisericii românești din Ardeal și din părțile Țării ungurești lui împreunate și tot clerul aceleiași Biserici, lăsăm pomenire prin scris aevea aceasta tuturor cărora se cuvine, cum că în trecuta lună din februarie când am avut săbor mare în Bălgrad cu o inimă am așezat ca să ne întoarcem în sânul Maicii Biserici romano-catolicești și iarăși să ne unim cu ea, toate acele primindu-le și crezându-le, care ea le primește, le mărturisește și le crede. Și mai întâi mărturisim acele patru puncte în care până acum ne-am împerecheat" (urmează cele patru puncte privitoare la Primatul papal, Purgatoriul, azima ca materie validă a Sf. Euharistii și Filioque). După această mărturisire, se cer de la împărat "privilejuri și scutințe, care le au nu numai preoții romano-catolici ci și arianii, luteranii și calvinii".


"Sfânta Fecioară Maria"
Copie a statuetei de la Fatima

După încheiere, declarația este semnată de Teofil și 12 protopopi.

Aceeași situație era și la Orăștie, care în anul 1733 avea o biserică și o casă parohială. În anul 1810 biserica cea veche este distrusă de un incendiu. După aceasta, preotul Ioan Popa ridică o altă biserică, iar în anul 1932, biserica fiind prea mică, încep construcțiile la o nouă biserică, care va fi ridicată trei ani mai târziu. În anul 1948 guvernul comunist scoate în ilegalitate biserica greco-catolică, ierarhia fiind obligată să treacă la Biserica Ortodoxă.

Trecerea nu se face și Ierarhii bisericii, mulți preoți, persoane consacrate și laici sunt arestați, iar bunurile trecute la biserica ortodoxă. După revoluția din anul 1989 biserica greco-catolică își recapătă libertatea, fără a-i fi retrocedate bisericile și casele parohiale. Același lucru se întâmplă și la Orăștie, unde până în anul 2000 slujbele au fost celebrate în locuri improprii.

În anul 2000, văzând că biserica noastră nu este restituită (nici până în prezent), ne-am hotărât să începem construirea unui lăcaș de cult atât de necesar pentru comunitatea greco-catolică. Piatra de temelie a fost pusă de către Prea Sfințitul Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj în data de 4 iunie 2000, luându-se ca ocrotitor pentru acest sfânt lăcaș Profetul Ilie Tezviteanul.

Lucrările au fost începute pe vremea pontificatului servului lui Dumnezeu Papa Ioan Paul al II-lea, în 22 noiembrie 2000.

În anul 2004, luna aprilie, a început slujirea în noua biserică, iar în 7 aprilie 2008 s-au finalizat lucrările în interiorul bisericii.

Actualmente Biserica greco-catolică "Sfântul Ilie Tezviteanul" este situată în strada Pricazului, are o arhitectură modernă, păstrându-se însă linia clasică; numără 1000 credincioși, preot paroh fiind Silviu Lucian Bindea protopop de Orăștie.

© 2003-2013 Primăria Municipiului Orăștie -> Realizatori