Ţinutul Orăştiei, picior de plai ardelenesc, a cunoscut din cele mai vechi timpuri o puternică viaţă spirituală creştin-ortodoxă. Continuitatea şi statornicia ortodoxiei pe aceste meleaguri trebuie asociată şi cu preocupările anumitor comunităţi de a-şi construi lăcaşuri de cult pe măsura nevoilor spirituale ivite.
Având în vedere că romanii ortodocşi erau majoritari în acest oraş, Pr. Prot. Ioan Moţa, împreună cu edilii şi locuitorii urbei, încep în anul 1936 construcţia unei monumentale biserici în centrul oraşului.
Lucrările au durat până în anul 1943, iar la contribuţia bănească a credincioşilor s-au adăugat ajutoare primite de la Societatea "Mica" din Brad, jud. Hunedoara, Liceul "Aurel Vlaicu" din Orăştie, Regimentul Infanterie, însă cel mai însemnat sprijin a venit din partea "Băncii Ardelene" din Orăştie şi din partea Băncii Naţionale.
Biserica este unicat în arhitectura bisericească, fiind o combinaţie de mai multe stiluri arhitectonice (romanic, gotic, bizantin). Este unică şi prin faptul că, spre deosebire de celelalte lăcaşuri de cult construite în stil predominant bizantin, are un singur turn (de factură gotică).
CONSTRUCŢIA BISERICII
Biserica este costruită după planurile arh. George Cristinel, lucrarea fiind realizată de Casa de Construcţii "Întreprinderile Tehnice Tiberiu Eremia" din Bucureşti. Piatra de temelie şi hrisovul comemorativ au fost aşezate în luna august a anului 1936. Materialele folosite au fost cărămida refractară de la Sântimbru (jud. Alba) şi beton armat, iar tencuiala este executată în terasit.
Sfinţirea s-a făcut la 2 sept. 1945 de către I.P.S. Nicolae Bălan, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de 32 de preoţi.
PICTURA
De factură neobizantină, pictura a fost realizată în tehnică frescă, între anii 1940-1942 de către pictorul Dimitrie Belisare din Bucureşti.
Pictura din pridvor şi din pronaos a fost refacută între anii 2000-2001 de către D-l Ioan Preduţ din Orăştie, tot în stil neobizantin.
SCULPTURA
Sculptorul Anghel Dima din Bucureşti a realizat iconostasul, candelabrul şi scaunele, între 1940–1942. Au fost executate în lemn de tei alb, nuc şi paltin, iar candelabrul este din lemn de tei alb şi fier forjat. Poleirea iconostasului şi a candelabrului cu şlagmetal s-a făcut de poleitorul Dimitrie Rădulescu.
CLOPOTELE
În număr de 5, au fost turnate în bronz la Sibiu, iar valoarea lor a fost, la valuta anului 1939, de 575000 lei. Pe lângă cele două clopote, biserica mai este înzestrată şi cu două toace, una de lemn şi cealaltă, mai mică, de fier.
În prezent, biserica cu hramul "Sf. Arh. Mihail şi Gavriil" deserveşte parohia Orăştie I, parohie ce ocupă o treime din suprafaţa oraşului şi are sub oblăduire spirituală peste 2900 de familii.