1. "O sărbătoare de suflet şi apreciere" - acţiune prin care Primăria şi Consiliul Local Orăştie premiază familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie neîntreruptă. Primăria Orăştie este prima instituţie din România care a iniţiat o astfel de manifestare.
2. "Maialul" orăştian - iniţiat în secolul al XIX-lea, de către Reuniunea Meseriaşilor din Orăştie, "maialul" a fost şi este o serbare câmpenească, de joc şi voie bună, prin care este salutat cel mai frumos anotimp, primăvara. "Maialul" are loc anual, în ultima duminică a lunii mai şi adună pe platoul "Poieniţa", la ieşirea din Orăştie înspre Deva, sute de oameni. Spectacolul în aer liber, organizat de "maial", se întinde până seara, târziu. pe scenă evoluează solişti de muzică uşoară şi populară, dansatori, ansambluri folclorice, totul culminând cu un foc de artificii care luminează cerul către orele 22.00.
Pentru cei mici, deliciul acestei serbări îl constituie "jocurile maialului", organizate de Consiliul Local al Copiilor Orăştie, veritabile concursuri dotate cu premii. Organizatori principali: Primăria şi Consiliul Local Orăştie, Casa de Cultură Orăştie, Despărţământul ASTRA Orăştie.
3. Ziua Recoltei - Serbarea constă în organizarea unor expoziţii, constând în diferite obiecte şi figurine confecţionate de copii şi având ca materie primă legume şi fructe. Ziua se încheie cu un spectacol în aer liber. Loc de desfăşurare: Piaţa Cetăţii.
Organizatori principali: Primăria şi Casa de Cultură Orăştie.
4. Festivalul folcloric "Tudorică Muntean" - festival concurs rezervat soliştilor şi instrumentiştilor tineri, aflaţi pe calea afirmării. Loc de desfăşurare: sala de spectacole a Casei de Cultură.
Concursul îşi propune, în primul rând, să descopere noi talente ale muzicii populare din zona Orăştiei. El se desfăşoară pe secţiuni de vârstă, iar prestaţia participanţilor este monitorizată şi judecată de un juriu de specialitate, după ce, iniţial, candidaţii au trecut prin preselecţie.
5. "A căzut o frunză-n calea ta !" - serată de romanţe la care participă solişti din judeţul Hunedoara. Loc de desfăşurare: Casa de Cultură, "sala oglinzilor".
Organizator: Casa de Cultură Orăştie.
6. Concertul extraordinar de colinde - spectacol de gală, organizat de Casa de Cultură, în preajma Sfintelor Sărbători de Iarnă, cu participarea unor solişti de muzică populară din ţară. Loc de desfăşurare: sala de spectacole a Casei de Cultură.
7. "Personalităţi şi evenimente orăştiene" - simpozion dedicat unor personalităţi locale ale culturii, muzicii, literaturii, artei, tehnicii etc.
Organizat de Primărie, Consiliul Local şi Biblioteca Municipală Orăştie, în colaborare cu Despărţământul ASTRA şi Casa de Cultură Orăştie, simpozionul se desfăşoară anual, în toamnă (octombrie), la sala de şedinţe a C.L. Orăştie. În cadrul lui, sunt prezentate comunicări şi referate despre viaţa şi activitatea unor oameni de seamă ai Orăştiei, au loc proiecţii de filme documentare şi chiar lansări de carte.
8. Festivalul de Muzică Sacră "Cu noi este Dumnezeu" - anual, acest festival reuneşte formaţii corale de valoare din toată ţara. Loc de desfăşurare: Biserica Ortodoxă "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" (Catedrala Ortodoxă).
Organizatori: Primăria şi C.L. Orăştie, Protopopiatul Ortodox, D.J.C.C.P.C.N. Hunedoara, Casa de Cultură Orăştie.
9. Festivalul Interjudeţean "Căluşerul transilvănean" - festival concurs, cu participarea unor cete căluşereşti din mai multe zone ale ţării. Loc de desfăşurare: sala de spectacole a Casei de Cultură.
Festivalul se desfăşoară pe parcursul a două zile. În prima zi, are loc competiţia propriu-zisă, desfăşurată pe scena unui cămin cultural, a cărui locaţie se stabileşte din timp de către organizatori (în fiecare an, câte o comună hunedoreană este gazda primei zile de festival). A doua zi, pe scena Casei de Cultură din Orăştie (locaţie consfinţită), are loc spectacolul de gală al festivalului căluşeresc.
În anul 2008, Festivalul Interjudeţean "Căluşerul transilvănean" ajunge la ediţia cu numărul 40.
Organizatori principali: D.J.C.C.P.C.N. Hunedoara, Casa de Cultură Orăştie.