Sistemul național de asistență socială reprezintă ansamblul de instituții, măsuri și acțiuni prin care statul, reprezentat de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și societatea civilă intervin pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situațiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanei, familiei, grupurilor ori comunităților.
Asistența socială, prin măsurile și acțiunile specifice, are drept scop dezvoltarea capacităților individuale, de grup sau colective pentru asigurarea nevoilor sociale, creșterea calității vieții și promovarea principiilor de coeziune și incluziune socială.
Direcția Publică de Asistență Socială este instituția publică specializată în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială și a serviciilor sociale, înființată în subordinea consiliilor locale ale municipiilor și orașelor, ca direcție de asistență socială, denumită în continuare Direcția, cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială.
Direcția Publică de Asistență Socială Orăștie cu sediul în Municipiul Orăștie, str. Eroilor, nr. 40 este acreditată de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale conform certificatului de acreditare cu seria AF nr. 007264 din 24.02.2021, își desfășoară activitatea din anul 2004, este condus de un director executiv și are în subordine următoarele compartimente:
Protecția familiei și a copilului
Monitorizare, analiză statistică, strategii, programe și proiecte
Centru de zi pentru copilul cu autism
Centru Rezidențial pentru Vârstnici Orăștie
Compartiment Economico - financiar și administrativ
Organizarea şi funcţionarea Direcției Publice de Asistenţă Socială se face în baza Regulamentului de Organizare şi Funcţionare şi a legislaţiei specifice în domeniu.
Prin activitatea sa Direcția Publică de Asistență Socială Orăștie implementează la nivel instituțional legislația prin care se acordă beneficii și servicii sociale.
Beneficiile sociale acordate la nivel local prin intermediul Direcției Publice de Asistenţă Socială:
- Venitul Minim de Incluziune - reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Are două componente: - SPRIJIN PENTRU FAMILIILE CU COPII (înlocuiește alocația pentru susținerea familiei); - SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNE VMI (înlocuiește ajutorul social).
Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de Venitul Minim de Incluziune
- Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net ajustat este de 275 lei, respectiv 400 lei pentru persoană singură în vârstă de cel puțin 65 ani;
- Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net ajustat este 700 lei/membru de familie.
- Ajutorul pentru încălzirea locuinţei (cu gaze naturale, lemne sau energie electrică) – se acordă pe perioada sezonului rece de la bugetul de stat pentru consumatorii vulnerabili a căror venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1386 lei și în cazul persoanei singure până la 2053 lei .
- Distribuirea laptelui praf pentru nou-născuţi - se acordă gratuit lapte praf, copiilor cu vârste cuprinse între 0-12 luni care nu beneficiază de lapte matern, costurile pentru distribuirea acestuia fiind suportate din bugetul de stat.
- Ajutoare de urgenţă – se acordă conform prevederilor legale în vigoare familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi pentru alte situaţii deosebite stabilite prin hotărâre a consiliului local, în limita prevederilor bugetare anuale.
- Legitimaţii de parcare – printre facilităţile acordate persoanelor cu handicap se numără şi dreptul de a deţine o legitimaţie de parcare gratuită.
- Bilete de transport local gratuit - la nivelul municipiului se acordă bilete de transport local gratuit pentru persoane vârstnice care au peste 65 de ani şi un venit lunar până la 400 lei, persoane cu handicap, persoane persecutate din motive politice, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, veteranilor de război.
- Tichete sociale pentru grădiniţă - se acordă în baza legii pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Beneficiarul stimulentului este copilul, iar titularul tichetului social pentru grădiniţă este reprezentantul familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului, şi se acordă pentru copiii din familii defavorizate în condiţiile în care se respectă, cumulativ mai multe criterii:
- vârsta minimă a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent;
- copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte de a împlini vârsta de trei ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili doar în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;
- vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;
- venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (284 lei).
- Indemnizaţia şi plata asistenţilor personali pentru persoanele cu handicap grav - în funcție de gradul și tipul de handicap, o persoană poate beneficia de îngrijire la domiciliu din partea unui asistent personal (sau de o indemnizație acordată ca alternativă la asistentul personal). Anual, prin Hotărâre a Consiliului Local se aprobă numărul asistenţilor personali ce vor fi angajaţi pentru îngrijirea persoanelor încadrate în gradul grav de handicap şi numărul indemnizaţiilor lunare, ce se vor acorda acestor categorii de persoane.
- Rovinieta cu scutirea de la plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale - pentru persoane cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora.
- Primirea și distribuirea ajutoarelor alimentare și produselor de igienă către persoanele cele mai defavorizate în cadrul Programului Operațional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate POAD.
- Tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți – se acordă în baza Ordonanței de Urgență nr. 113 din 2022 în cadrul Programului Operațional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate POAD.
Serviciile sociale acordate la nivel local prin intermediul Direcției Publice de Asistenţă Socială:
- Persoane singure şi familii aflate în dificultate :
- informare privind drepturile copilului, precum şi prestaţiile şi serviciile acordate sau facilitate de către Direcției Publice de Asistenţă Socială;
- prevenirea separării copilului de familie şi a comportamentelor abuzive în familie prin întocmirea şi implementarea planului de servicii individualizat cu informare şi consiliere socială în vederea depăşirii situaţiilor de risc precum şi facilitarea prestaţiilor şi serviciilor sociale necesare;
- înregistrarea naşterii copiilor găsiţi sau părăsiţi în maternitate, alte unităţi sanitare precum şi înregistrarea tardivă a copiilor proveniţi din familii defavorizate;
- monitorizarea copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate;
- monitorizarea copiilor pentru care s-a stabilit măsură de supraveghere specializată în familie;
- identificarea copiilor aflaţi în stare de risc în ceea ce priveşte neglijarea, violenţa, abuz, proveniţi din familii dezorganizate;
- efectuarea anchetelor sociale cu privire la: modul de întreţinere, creştere şi educare a copiilor care urmează a fi încredinţaţi unuia din părinţi în caz de divorţ; situaţia materială a unor condamnaţi care solicită amânarea sau întreruperea executării pedepsei din motive familiale; persoanele care urmează a fi expertizate psihiatric de o comisie a Institutului de Medicină Legală, în vederea punerii sub interdicţie;
- întocmirea lucrărilor şi propunerilor de măsuri pentru ocrotirea minorilor, a persoanelor lipsite de capacitate de exerciţiu, ori cu capacitate restrânsă, precum şi a persoanelor capabile, aflate în neputinţa de a-şi apăra singure interesele;
- verificarea modului în care persoana obligată să presteze întreţinerea îşi execută obligaţiile contractuale;
- instituirea tutelei pentru minorii rămaşi fără ocrotire părintească şi pentru persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
- întocmirea documentaţiei pentru obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
- colaborarea cu angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru stabilirea măsurilor de protecţie specială în plasament, preluarea copiilor în regim de urgenţă, monitorizarea situaţiei socio-economice a familiilor de pe raza municipiului care au copii în plasament.
- Persoane cu dizabilităţi:
- informarea persoanelor cu dizabilitate privind drepturile, obligaţiile şi beneficiile existente pentru aceştia;
- consilierea socială privind obţinerea unor drepturi, prestaţii şi servicii;
- facilitarea obţinerii de drepturi şi servicii în cadrul unităţilor specializate.
- Persoane vârstnice:
În domeniul protecţiei persoanelor vârstnice, Direcția Publică de Asistență Socială Orăștie îndeplineşte, în principal, următoarele atribuţii:
- înregistrarea, medierea şi, după caz, soluţionarea solicitărilor depuse de beneficiari;
- colaborarea cu instituții, organizații, alte autorităţi ale administraţiei publice locale, servicii publice locale de asistenţă socială din ţară, după caz, cu persoanele cu atribuţii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea marginalizării persoanelor vârstnice aflate în nevoie şi pentru prevenirea instituţionalizării;
- realizează o bază de date cu persoanele vârstnice din municipiul Orăștie;
- informarea, consilierea şi orientarea spre instituţiile specializate a persoanelor vârstnice sau care doresc internarea într-o instituţie de asistenţă socială sau socio-medicală;
- asigură evaluarea în vederea admiterii în cadrul serviciilor sociale;
- realizează evaluarea (după caz, în regim de urgenţă) nevoilor persoanelor vârstnice pe baza datelor cu privire la afecţiunile care necesită îngrijire specială, capacitatea de a se gospodări şi de a îndeplini cerinţele fireşti ale vieţii cotidiene, prezenţa susținătorilor legali şi/sau posibilitatea acestora de a-şi îndeplini obligaţiile datorită stării de sănătate/situaţiei economice şi a sarcinilor familiale, condiţiile de locuit, precum şi veniturile efective sau potenţiale considerate minime pentru asigurarea satisfacerii nevoilor curente ale vieţii;
- încurajează și sprijină beneficiarii să sesizeze orice formă de neglijare, exploatare, violență și abuz/ de tortură și tratamente crude, inumane sau degradante;
- primeşte şi verifică în termen legal, toate sesizările, petiţiile şi reclamaţiile legate de eventualele situaţii de risc în care sunt implicate persoane vârstnice, rezolvă problemele aduse la cunoştinţă, cu respectarea propriilor competenţe;
- asigură soluţionarea urgenţelor sociale şi intervine în combaterea și prevenirea instituționalizării persoanelor vârstnice, ca posibilitate de abuz din partea familiei;
- iniţiază şi aplică măsuri de prevenire şi combatere a situaţiilor de marginalizare şi excludere socială a persoanelor vârstnice;
- consiliază social şi emoţional persoanele vârstnice, oferindu-le acestora suport focalizat, profesionalizat şi susţinut pentru nevoi urgente, dar şi pentru refacerea şi dezvoltarea capacităţilor de a face faţă situaţiilor limită;
- facilitează şi încurajează legăturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice şi stimulează participarea acestora la viaţa socială;
- facilitează accesul persoanelor vârstnice vulnerabile în diverse instituţii specializate (spitale, instituţii de recuperare etc.) şi le îndrumă spre alţi furnizori acreditaţi de servicii sociale;
- urmăreşte îmbunătăţirea nivelului de informare a persoanelor vârstnice cu mobilitate redusă sau imobilizate la pat, asupra drepturilor acestora şi cu privire la serviciile oferite de ONG-uri şi alte instituţiile specializate;
- asigură persoanelor vârstnice şi reprezentanţilor legali ai acestora, protecție şi asistenţă în cunoaşterea şi exercitarea drepturilor lor;
- respectă integritatea şi demnitatea persoanelor vârstnice și monitorizează cazurile evaluate.
Direcția realizează evaluarea inițială pentru persoanele vârstnice din Municipiul Orăștie.
Criterii de eligibilitate în vederea acordării dreptului la servicii sociale:
- Să aibă vârsta legală de pensionare;
- Să aibă domiciliul în municipiul Orăștie;
- Nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;
- Nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii;
- Nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
- Nu se poate gospodari singură sau necesită îngrijire specializată;
- Se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
Actele necesare:
- Cerere tip, completată de persoana vârstnică – descarcă formularul - Cerere persoana vârstnică.pdf ;
- Cerere tip, completată de reprezentantul persoanei vârstnice/membru de familie/altă persoană, după caz – descarcă formularul - Cerere reprezentant persoana vârstnică pdf. ;
- Informare privind prelucrarea de date cu caracter personal – descarcă formularul - Informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal pdf.;
- Declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor – descarcă formularul - Declaratie privind veridicitatea datelor pdf.;
- Act de identitate;
- Cupon pensie;
- Declarație privind componența familiei persoanei vârstnice;
- Recomandări și/sau evaluări ale medicului de familie/medicului specialist/Adeverință medicală/Certificat medical/Planul de externare și de continuare a serviciilor de îngrijire medicală în comunitate, dacă potențialul beneficiar este internat la data prezentei solicitări.
Acordarea dreptului la servicii sociale, persoanelor vârstnice care se adresează Direcției Publice de Asistență Socială Orăștie
Etapele acordării:
- Se completează cererea tip de către potențialul beneficiar persoană vârstnică. În situația persoanei vârstnice nedeplasabile sau fără discernământ cererea se completează de către reprezentantul acestuia/membru de familie/altă persoană, după caz. Cererea se va depune fie la sediul Direcției Publice de Asistență Socială Orăștie, situat în Str. Eroilor, nr. 40, sau în format electronic la adresa: asistenta.sociala@orastie.info.ro;
- Cererile vor fi preluate de personalul Direcției Publice de Asistență Socială și vor fi înregistrate;
- Cererea tip va fi însoțită de documentele justificative anterior menționate;
- Specialiștii Direcției se vor deplasa la domiciliul solicitantului/potențialului beneficiar în vederea evaluării inițiale;
- După realizarea evaluării inițiale, în funcție de rezultatul acesteia, asistentul social din cadrul Direcției Publice de Asistență Socială va elabora propunerea privind acordarea/respingerea dreptului la servicii sociale, pe care o va înainta conducerii instituției;
- În baza propunerii directorului executiv al Direcției Publice de Asistență Socială, Primarul va emite o Dispoziție privind acordarea/respingerea dreptului la servicii sociale;
- Pe baza unei semnături, dispoziția se va înmâna beneficiarului sau, după caz, reprezentantului legal/membrilor de familie, însoțită de planul de intervenție, în original, o copie după ancheta socială, lista furnizorilor de servicii sociale situate în municipiul Orăștie și județul Hunedoara;
- Din lista pusă la dispoziție, beneficiarul va alege furnizorul de servicii sociale pe care îl va contacta.
Aplicarea metodei managementului de caz în domeniul protecției persoanelor vârstnice - proceduri de lucru:
- Procedură operațională privind aplicarea metodei managementului de caz în protecția personelor vârstnice - PO-DPAS-01 Aplicarea metodei managementului de caz pdf.;
- Procedură operațională privind asigurarea securității datelor și informațiilor gestionate în aplicarea metodei managementului de caz în protecția persoanelor vârstnice - PO-DPAS-02 Asigurarea securitatii datelor si informatiilor pdf.;
- Procedură operațională privind protecția persoanelor vârstnice împotriva discriminării, neglijării, exploatării, violenței și a altor forme de abuz - PO-DPAS-03 Protectia persoanei varstnice impotriva discriminarii pdf.;
- Procedură operațională privind protecția împotriva torturii și tratamentelor crude, inumane sau degradante în aplicarea metodei managementului de caz în protecția persoanelor vârstnice - PO-DPAS-04 Protectia impotriva torturii pdf.
- Persoane de etnie romă:
- acordarea beneficiilor de asistenţă socială;
- promovarea mǎsurilor de sǎnǎtate şi igienǎ care sǎ contribuie la creşterea accesului cetǎţenilor la servicii de sǎnǎtate publicǎ şi a speranţei de viaţǎ, în colaborare cu instituţiile de profil;
- acordarea serviciilor de consiliere şi sprijin copiilor şi tinerilor în vederea înscrierii la unităţile de învăţământ şi monitorizarea frecvenţei acestora la şcoli;
- acordarea serviciilor de consiliere tinerilor care nu şi-au finalizat cursurile învǎţǎmântului general obligatoriu şi facilitarea accesului la cursurile de tipul celor cu frecvenţǎ redusǎ sau a doua şansǎ;
- acordarea serviciilor de consiliere pentru înscrierea la medicul de familie, pentru obţinerea actelor de identitate, înregistrarea în evidenţele Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea căutării unui loc de muncă sau participării la cursuri de calificare şi pentru întocmirea dosarelor în vederea obţinerii unor drepturi şi beneficii sociale (venit minim garantat, alocaţii pentru copii şi alocaţii pentru susţinerea familiei, burse sociale, locuinţe sociale, etc.);
- facilitarea dialogului persoanelor de etnie romă cu instituţiile sociale, medicale, educaţionale şi de cult;
- acordarea serviciilor de consiliere igienico - sanitarǎ în vederea dobândirii deprinderilor de igienǎ personalǎ şi ambientalǎ.
- Centru Rezidențial pentru Vârstnici Orăștie :
- Social: evaluarea socială a solicitanţilor de servicii; consiliere; monitorizare; activităţi de integrare; informare; mediere;
- Medical: evaluare medicală; consultaţii; tratament ambulatoriu; supravegherea medicală şi a menţinerii sănătăţii; tratament de specialitate; informare medicală; monitorizarea stării de sănătate; recuperare, fizioterapie, kinetoterapie, masoterapie.
- Educaţional : activităţi de petrecere a timpului liber, activităţi de socializare.
- Centrul de zi pentru copilul cu autism :
Beneficiarii serviciilor sociale acordate sunt copiii cu tulburări din spectrul autist sau tulburări asociate diagnosticate și familiile copiilor cu tulburări din spectrul autist sau tulburări asociate diagnosticate.
- servicii de informare a beneficiarilor, potenţialilor beneficiari, autorităţilor publice şi publicului larg despre domeniul de activitate;
- consiliere socială;
- consiliere psihologică;
- psihoterapie cognitiv-comportamentală;
- analiză aplicată a comportamentului (terapie ABA);
- terapie comportamentală;
- formarea şi organizarea autonomiei personale;
- terapie de integrare senzorială;
- evaluare psihologică;
- evaluare comportamentală şi a abilităţilor;
- logopedie;
- ergoterapie.
- Cantina de Ajutor Social:
- Funcţionează în baza legii privind cantinele de ajutor social şi asigură gratuit servicii sociale: evaluare socială, consiliere, informare, acordarea de hrană caldă. De asemenea, pentru beneficiarii de hrană de la cantina socială a fost introdusă măsura de a efectua ore de muncă în folosul comunităţii.
- Servicii medicale comunitare:
- Compartimentul servicii medicale comunitare cuprinde cabinetele medicale şcolare de medicină generală de la nivelul municipiului şi un cabinet stomatologic, unde se asigură servicii medicale pentru toţi şcolarii şi preşcolarii de la nivelul municipiului Orăştie. Serviciile sunt asigurate de personal medical: 2 medici şi 9 asistente medicale, din care o asistentă medicală comunitară.
- Activitatea asistentei medicale comunitare se desfăşoară pe raza municipiului Orăştie în cadrul comunităţilor cu risc ridicat de îmbolnăvire şi presupune: identificarea persoanelor care nu sunt înscrişi la medicul de familie şi demararea procesului de înscriere, organizarea de campanii de educaţie sanitară, asigurarea serviciilor de planificare familială, organizarea de acţiuni de informare, educare, comunicare pe teme de planificare familială, distribuirea de materiale educative pe teme de planificare familială, însoţirea femeilor care acceptă metodele de planificare familială la serviciile medicale de specialitate, cartografierea populaţiei infantile, întocmirea bazei de date cu ocazia vizitelor în familiile de romi, evaluarea situaţiei vaccinărilor.
CONDUCEREA: Director executiv, Oltean Ioana Mihaela
REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE.pdf
SERVICII SOCIALE ASIGURATE DE CĂTRE FURNIZORI PUBLICI ŞI PRIVAŢI LA NIVEL LOCAL
DATE DE CONTACT: Str. Eroilor, nr. 40; Tel. 0254-241300, email: asistenta.sociala@orastie.info.ro; spasorastie@yahoo.com
PROGRAM: Luni – Miercuri: 7.30 -15.30; Joi: 7.30 - 17.00; Vineri: 7.30 – 14.00
PROGRAM DE RELAȚII CU PUBLICUL : Luni – Vineri: 9.00- 12.00
Beneficii sociale acordate prin DIRECȚIA PUBLICĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ORĂȘTIE